PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 19.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Etapa A2 - Těšínsko [ Cyklotrasa ]


Přehled o trase

Celková délka trasy: 25,1 km

Výchozí místo: Hraniční přechod Český Těšín - Cieszyn

Turistické cíle a služby v obcích na trasa

Průvodce etapou A2: Těšínsko

Etapa začíná na hraničním přechodu v Českém Těšíně. Je navazující etapou etapy cyklotrasy Krakow - Morava - Wien na polském území.

Podle legendy bylo město Těšín založeno v roce 810 třemi bratry: Leškem, Bolkem a Těškem na místě jejich šťastného setkání po dlouhém odloučení. První písemná zmínka o Těšíně je z roku 1155, k jeho lokalizaci došlo mezi rokem 1217 a 1223. Z podhradí na opevněném Ostrohu nad řekou Olší vzniklo město. Kolem roku 1290 se Těšín stal hlavním městem těšínského knížectví, v němž do poloviny 17. stol. vládli Piastovci. V roce 1920 bylo město rozděleno mezi Polskou republiku a Československo, hranici tvoří řeka Olše. Historická část zůstala na polském území, nádražní předměstí na levém břehu Olše vytvořilo město Český Těšín. Český Těšín - Ciezsyn je dnes nejvýznamnější hraniční přechod po celé délce hranice s Polskem. Dominantami města jsou především kostely - např. římskokatolický kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, postavený v roce 1894 v novogotickém slohu, kostel Slezské církve evangelické Na Nivách. Mezi další zajímavé budovy patří např. městská radnice, české gymnázium ve funkcionalistickém slohu, kulturní a společenské středisko "Střelnice". Pro milovníky kultury má Český Těšín své divadlo i muzeum. Součástí muzea je Informační centrum.

Z Českého Těšína se vydáme po místní komunikaci přes místní část Mosty - osadu Antoníček, zde najdeme odpočívku s nádherným výhledem na Beskydy. Míjíme Koňakov a po chvíli si můžeme odpočinout u dalšího dřevěného přístřešku v místě zvaném "U Čtyřmezníku" - zde je umístěna kopie rozhraničovacího kamene obcí Koňakov, Hradiště, Třanovice a Horní Žukov. Přejíždíme říčku Stonávku, komunikaci vedoucí přes Třanovice a pokračujeme směrem k Žermanické přehradě. Na rozcestí nad Dolními Domaslavicemi si můžeme prohlédnout kříž vedle dřevěné zvoničky. Odbočíme-li vlevo, po necelém kilometru dojedeme do penzionu Newport Ranch s vlastním chovem koní.

Obec Dolní Domaslavice leží v severovýchodní části okresu Frýdek-Místek na pravém břehu Žermanické přehrady a patří k nejstarším v okrese. Předpokládá se, že mohla vzniknout okolo roku 1000 jako osada, která zásobovala svými produkty města Těšín a Frýdek. První doložená písemná zpráva pochází z roku 1305, kdy se Domaslavice objevují v soupisu biskupských desátků. Byly založeny a pojmenovány podle knížete Domaslava. Dnes je obec rekreačního charakteru. Ubytování zde nalezneme např. v hotelu Albo.

Z Dolních Domaslavic pokračujeme do obce Horní Domaslavice. Jejím územím prochází rozvodí řek Ostravice a Olše.

Dle pověsti byly Horní Domaslavice založeny a zároveň pojmenovány knížetem Domaslavem v prvé polovině 13.století. První dochovaná písemná zpráva je připomíná v roce 1305. Jejich dějiny jsou spjaty s držením některých významných slezských rodů. Zdejšími významnými památkami nás provede naučná stezka o délce 3 km. Jednou ze zastávek je barokní kostel sv. Jakuba z let 1739 až 1745, v dubnu 1999 vyhlášen kulturní památkou. Další zastavení je u sochy sv. Jana Nepomuckého , u kříže na Vidíkově nebo u tzv. mořského oka - umělého jezírka. Vesnice si dodnes na celém svém území zachovala typický ráz původního slezského rozptýleného typu zástavby.

V okolí obce nalezneme četné ubytovací možnosti na Žermanické přehradě, vodní nádrži vystavěné v letech 1951 - 1958 na řece Lučině. Na levém břehu přehrady se nachází obec Lučina, která byla v roce 1956 vybudovaná pro obyvatele ze zátopové oblasti. Soběšovice, obec na pravém břehu přehrady pochází z 13. století. Díky zdejším penzionům, kempům, tábořištím, restauracím, sportovním zařízením a koupání patří okolí Žermanické přehrady k vyhledávané rekreační oblasti.

Naše trasa se teď začíná víc stáčet k nedalekému pohoří Beskyd. Projedeme Vojkovickým lesem, musíme překonat velmi frekventovaný silniční tah z Frýdku-Místku do Českého Těšína a pak již mezi poli náležícími k Vojkovicím směřujeme ke konci etapy A2. Obec Vojkovice vznikla kolem roku 1500. V roce 1520 už ves stála, ačkoliv se prvně připomíná až počátkem sedmdesátých let šestnáctého století. Původně patřila Tlukům z Tošanovic a výše zmíněného roku už je jmenována jako součást frýdeckého panství. Vojkovice se staly proslulými zdejším bylinným likérem tzv. "Vojkovickou hořkou", která se pálila z pobeskydských léčivek v Glesingerově a od roku 1926 v Joklově lihovaru. Ta se tu pak pálila až do roku 1952.

Za Vojkovicemi přejedeme nechráněný železniční přejezd a mírně stoupáme k beskydskému pohoří. Projedeme ještě okrajem obce Dobratice k místu, kde etapa A2 končí - na rozcestí ve Vyšních Lhotách - Kamenité u hospůdky U Kohutky, nedaleko pod vrchem Prašivá. Odtud máme možnost pokračovat doprava etapou B směrem na Hukvaldy a nebo doleva etapou A1 až do Bukovce.

Mapa etapy A2: Těšínsko

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ivana Náplavová org. 2, 16.02.2004 v 16:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA