PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Sobota 20.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Sbor dobrovolných hasičů Prchalov [ Hasiči ]

Hlavní pohnutkou k založení sboru byly dva požáry v obci z roku 1921. Tehdejší starosta obce Jan Boháč vyzval občany veřejnou vyhláškou k dobrovolnému vstupu do sboru. Ustavující valná hromada se tedy konala 5. března 1922 a zakládajících členů bylo 34. Nově ustanovený hasičský sbor byl pochopitelně bez výzbroje, výstroje i bez peněz. Obecní rozpočet, na rozdíl od dneška, neobsahoval žádnou kapitolu pro budování nebo aspoň podpoření požární bezpečnosti, a tak obec nic financovat nemohla. Proto se museli naši předchůdci spolehnout na vlastní příspěvky svých členů a dary místních zemědělců a živnostníků. Tak se pracně shromažďovaly prostředky na první nejnutnější výzbroj a výstroj. Prvně to byly berlovky, sekerky, přilby a blůzy. První ruční hasičská stříkačka však již byla zakoupena na dluh 7. května 1922 od hasičského sboru z Albrechtiček.

Vyvstal však nový problém, kam novou stříkačku umístit, když nebyla hasičská zbrojnice. Proto bylo rozhodnuto o stavbě hasičské zbrojnice. Na každé akci, kterou sbor pořádal, byla umístěna pokladnička a občané přispívali na stavbu zbrojnice. Trvalo to však 5 let než se se stavbou započalo. Valná hromada rozhodla stavbu provést na svůj vlastní účet. Aby náklady byly co nejnižší, bylo dohodnuto, že práce, přeprava stavebního materiálu i některé stavebniny budou poskytnuty členy, případně i ochotnými občany zdarma. Stavba byla zahájena 7. března 1927 na darovaném pozemku od pana Františka Juřeny č. 14. Nová hasičská zbrojnice byla otevřena hasičské veřejnosti v rámci župního sjezdu, který se konal při této příležitosti v Prchalově dne 19. června 1927. Z uvedeného vyplývá, že stavba zbrojnice trvala neuvěřitelné 3 měsíce.

Ale i po stavbě vyvstaly problémy, jednalo se o dlouhodobé problémy s nedostatkem vody při hašení požáru. Z tohoto důvodu dále členové získávali prostředky na budování požárních nádrží. Hasiči se obrátili i na obecní úřad a výsledkem bylo zřízení fondu na stavbu vodních nádrží.

V roce 1932 kupuje hasičský sbor od p. Sattka pozemek s určením pro cvičiště a pozdější výletiště. V roce 1933 je část plochy osázena listnatými stromky, hlavně břízami a lípami.

Během 2. světové války dochází k ochromení spolkové činnosti, úplně se zastavuje pořádání zábav, výletů. Svobodná vůle je potlačena a nahrazena německým rozkazem. Nad nacvičováním a celkovou akceschopností sboru bdí nesmlouvavý němec Kelnar, dosazený dozorce z Kopřivnice.

Po osvobození se započalo s obnovením činnosti sboru v původním předválečném rozsahu. Předsedou byl zvolen pan Josef Juřena, který tuto funkci vykonával až do roku 1970. Rok po válce je konečně postavena první vodní nádrž v zahradě domu č. 15. V tomto roce sbor obdržel starší ruční stříkačku z Kopřivnice, která byla dokonalejší a výkonnější než původní stříkačka z Albrechtiček. V roce 1952 kupuje sbor ze spolkových prostředků starší automobil TATRU 30. Po namontování lavic byl vůz způsobilý k přepravě mužstva. K přepravě osob sloužilo vozidlo dosti dobře, ale k přepravě agregátu, jak se ukázalo, bylo slabé konstrukce. V tomto roce dochází k vybudování druhé vodní nádrže na Mikšovém potoku, která slouží dodnes. V roce 1953 byl náš sbor konečně vybaven novou motorovou stříkačkou PS 8 s příslušenstvím. V padesátých letech opět dochází k útlumu v činnosti sboru, přesto je v tuto dobu v obci asi nejakceschopnější organizací. Počátkem šedesátých let se činnost oživuje. V roce 1964 se začíná v našem sboru s výchovou, školením a nácvikem dorostu. Této nelehké práce se ujal pan Hugo Jahn. V roce 1967 za značného úsilí velitele p. Františka Simpra sbor získává odpovídající vozidlo TATRU 805, starší po generální opravě. Později v roce 1968 je ustaveno žákovské družstvo, které v dalších letech dosáhlo velkých úspěchů, dvakrát mimo jiné zvítězilo v krajské soutěži Plamen. V roce 1970 došlo ke generační výměně výboru a zájem občanů o dění se opět zvedl. Hasiči na výletišti vybudovali prodejní stánky, v roce 1979 byly postaveny zděné záchody, vybudováno kryté podium pro hudbu.

Vzniklo nové družstvo mužů, které se intenzivně zabývalo nácvikem. Výsledky se dostavily. Staré vozidlo TATRA 805 již nevyhovovalo, a bylo proto nahrazeno v roce 1994 starší AVIÍ 20, kterou si družstvo mužů za přispění sponzorů opravilo a přizpůsobilo k převozu hasičského nářadí. V roce 2000 se přihlásilo do soutěže Moravskoslezské ligy, kterou od roku 2002 vyhrálo celkem 8x. Po deseti letech přestalo stačit i nynější auto, a tak za přispění prostředků sboru město zakoupilo starší vozidlo FIAT DUCATO. I tento vůz musel projít přestavbou.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: Iveta Busková (Město Příbor) org. 139, 30.08.2013 v 22:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA