PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Z Visalají na Lysou horu, 8,5 km, zelená a červená značka [ Turistická trasa KČT ]

Z VISALAJÍ NA LYSOU HORU
8,5 km, zelená a červená značka

Pohodlná trasa, JV hřebenem přes Zimný, při výstupu překonává nejmenší převýšení ze všech značených výstupových cest na vrchol Lysé hory. Orientačně nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi, pro zimní výstupy na běžkách nebo v letním období na horských kolech. V zimní období a při zledovatělém terénu nejbezpečnější trasa pro sestup i výstup.

Vycházíme z Visalají od konečné zastávky autobusů a hotelu Visalaje po zelené značce směrem na Ježánky. Po 500 metrech jsme u rozcestí, cestou jsme prošli přes parkoviště a minuli horní stanici lyžařského vleku. Na rozcestí Ježánky se dáme doprava a dále již jdeme po červeně značené trase loukami a lesíky okolo rekreačních chat a chalup. Vyjdeme u horské osady Vyšní Mohelnice, kde červená trasa protíná zeleně značenou trasu ze Zlatníku na Těšiňoky. Pokračujeme stále po červené značce kamenitou cestou mezi ohradami pro chov skotu a ovcí, vpravo výhledy do údolí Mohelnice a k Travnému. Dále stoupáme pěšinou na louce, v jejíž horní části je osamělý vzrostlý strom. Okolo polorozpadlé dřevěnice a kraje vysokého smrkového lesa vcházíme do mladého hustého smrkového porostu, úzká cestička vyústí asi po 250 metrech u asfaltové silnice. (Je možno dále pokračovat na Lysou horu po této silnici - pro veřejný provoz je uzavřena - z tohoto místa je to na vrchol 5 km. V zimě je silnice projeta rolbou, sněžným skútrem a lyžaři, značená červená trasa bývá v zimě od tohoto místa málokdy prošlapaná.

Lyžařům běžkařům a cyklistům doporučuji dále pokračovat po silnici, po červené značce již nepohodlné.) Trasa červené pokračuje kolmo vzhůru mezi vysoké smrky a několikrát protne asfaltovou silnici, než nás dovede na rozcestí Zimný. Zde končí souvislý porost lesa, před námi je vrcholová partie Lysé, vpravo rozsocha Malchoru, vlevo rozsocha Kobylíku a Čuplu. Za dobré viditelnosti je směr dalšího pochodu zcela jasný, ale za špatného počasí, zvláště za mlhy a větru při sněhové pokrývce, bychom měli v této části trasy věnovat pozornost orientaci.

V létě se můžeme občerstvit u nedaleké studánky, od rozcestí Zimný pár metrů po silnici a pak první kamenitou cestou doprava, asi po 150 metrech v levém břehu malý pramen. Od těchto míst a výše jsou rozsáhlé porosty borůvčí, zde je možno najít borůvky až do prvních mrazů. Těsně pod vrškem již budeme kráčet po jižní sjezdovce a po jejím zdolání a dalších 100 metrech budeme stát u turistického směrovníku mezi dvěmi bufety. Vlevo bufet KČT "Šantán" a vpravo chata Lysá hora zvaná "Plesnivka". Samotný vrchol Lysé hory je pár metrů nad námi, představuje jej betonový sloup s výškovým bodem. Vedle něj je Hydrometeorologická stanice, za ní chata Horské služby, a lyžařská chata Válcoven plechu (možnost ubytování), nepřehlédnutelná je telekomunikační věž.

Z vrcholu jsou za příznivého počasí neomezené výhledy na všechny světové strany. Na východ je výhled nejkrásnější, dole Visalaje a Bílý Kříž, za nimi pásmo Malé Fatry s oblým Stohem a rozeklaným Rozsutcem, od něj vlevo Veĺký Choč, Kubínská Hoĺa, pásmo Západních, Vysokých a Belianských Tater a dále osamocená Babia hora. Na severu Frýdek - Místek, dole Frýdlant a za ním na horizontu Jeseníky s Pradědem. Na západě masív Ondřejníku, dole v údolí Čeladná, Frenštát a Ostravice. Nad Ostravicí pásmo Smrku a za ním Kněhyně, Stolová a Radhošť. Na jihu lesy Zadních hor a Javorníků táhnoucí se až na Slovensko.

V bufetu je možnost zakoupit si panoramatické pohledy z Lysé hory i s podrobným popisem. Za nepříznivého počasí a špatné viditelnosti na nich uvidíte vše, co jste z vrcholu mohli vidět a za pěkného počasí se můžete podle nich porozhlédnout a zorientovat se.

Dopravní spojení:
Z Frýdku - Místku přes Raškovice, Pražmo a Zlatník na Visalaje autobusem nebo autem (parkoviště na Visalajích).

Zpracovali manželé Horečtí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 11:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA